Hvordan male ute - fasade - vindu eller utemøbler

Av Ski Bygg AS

Boligkanalen Testbruker

Ski Bygg AS

6. november 2019
0

Her har vi samlet en god del tips til deg som skal male fasade, vinduer, utemøbler eller andre utvendige prosjekter.
Hva er perfekt malevær? Skal du male eller beise utemøblene? Hvilke verktøy trenger du?

Hva er perfekt malevær? Hvilke verktøy trenger du? Hvordan går du frem?
Her har vi samlet en god del tips til deg som skal male fasade, vinduer, utemøbler eller andre utvendige prosjekter, og enta bedre: Her finner du alle produktene du trenger, uansett hvilken malejobb du skal begi deg ut på!

Male fasade
Husfasaden blir utsatt for ulike typer påkjenninger. For å oppnå et bra sluttresultat, er det viktig å fjerne skitt, mugg og løs maling i forkant. Det gjør du ved å vaske og skrape bordene grundig.

Rengjør
Begynn med å dekke til planter og bed og annet som står i nærheten. Sprut på sopp- og alge-dreper ved behov – og skrubb rent med husvask tynnet ut med vann. En slitesterk husvaskekost er riktig verktøy for å fjerne tøffe flekker. Spyl av med en vannslange og la tørke.

Skrap
Skrap bort eventuell løs maling med lange, jevne drag. Det er ofte nødvendig med et forlengerskaft og en stige for å komme til overalt. Råteskader på treverket? Treverk som har råteskader, bør byttes ut. Bruk deretter en stålbørste for å løsne og jevne ut gjenværende maling på fasaden. Spikerhoder som eventuelt stikker ut, kan enkelt slås inn med hammerhodet på skrapen.


Slip og jevn ut
Avslutt med å fjerne fliser i treverket med et slipepapir.

- Les hele saken her!

 

Mal i riktig vær
Utendørsmaling i perfekt vær er ofte en fornøyelse, men forutsetningene kan som kjent endre seg brått. Derfor er det lurt å følge med på værmeldingen før du skal male. Her er en liste over de viktigste faktorene som påvirker sluttresultatet.


Temperatur
En periode med tørt vær og stabil temperatur er alltid å foretrekke, særlig hvis du har et større maleprosjekt. En grunnregel for utendørsmaling er at temperaturen ikke skal være lavere enn 7–8 grader på noe tidspunkt i løpet av døgnet.


Sol
Mal aldri i direkte sollys. Da tørker malingen for raskt, og rekker ikke å feste seg skikkelig på flaten. Overskyet vær gir de beste forutsetningene, men det går an å male fasaden når solen skinner hvis du følger solens gang og maler den delen som ligger i skyggen. Det kan imidlertid være lurt å vente en stund dersom flaten fortsatt er varm etter solskinn.


Fukt
Flaten som skal males, bør være sval og tørr. Treets fuktighetsgrad skal ikke være høyere enn 16 %. Hvis du vil være sikker, har mange malingsforhandlere en fuktmåler du kan låne.

Regn
Det passer dårlig å male i regnvær, men derimot er det perfekt til forarbeidet. Pass på å rengjøre husveggen eller terrassen når det regner, eller like etter. 
Avslutt i tide
Er det risiko for frost eller dugg i løpet av natten? Sørg for å avslutte malingen i god tid, slik at malingen rekker å tørke skikkelig før temperaturen synker.

 

Les også:
- Slik maler du huset på halve tiden

- Dette tjener du på å male fasade

​​​​Male vinduer
Sørg for god arbeidsflyt fra start til slutt når du skal male vinduer. I sjekklisten vår finner du alle verktøyene du trenger til både forarbeidet og malingen. Vaske, skrape, slipe og grunne. Og så male, selvfølgelig.
Dette er alt du trenger for å male vinduer - bestill produktene enkelt i vår nettbutikk her!

 • Tohåndsskrape 2-komponent
 • Universalskrape 25mm
 • Sparkelpåfører 75mm
 • Bredsparkel
 • Pensel Rund
 • Pensel Flat Skrå
 • Vinduspensel Presisjon
 • Pensel Oval
 • Universal Wipes 75/40 stk
 • Arbeidskrakk
 • Klut Mikrofiber Grov - "Oppussingskluten"

Utemøbler – fra slitte til nye i tre trinn.
Utelivet kan tære hardt på sommermøblene. I stedet for å kjøpe nye kan du enkelt få stoler og bord i toppstand ved hjelp av godt verktøy og maling. Vår guide tar deg gjennom forarbeidet og malingen med et perfekt sluttresultat. - Les hele saken!

Olje/ beise utemøblene - slik gjør du
Du har mye å vinne på å vedlikeholde dine utemøbler. Bruk litt tid på dem når du setter dem ut, så får treet en fin og robust overflate. - Les hele saken!

https://www.skibygg.no/nyheter/cat/tips_raad/post/Male-ute/%20http://www.jordanvethvordan.no/tips-og-inspirasjon/artikler/utemobler-fra-slitte-til-nye-i-tre-trinn
4579
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210415090008814.png #FFFFFF
Les også