SWITCH SECTION

Parkett liker ikke tørt inneklima

Av Ski Bygg AS

Boligkanalen Testbruker

Ski Bygg AS

8. oktober 2019
Av Ski Bygg AS

Boligkanalen Testbruker

Ski Bygg AS

8. oktober 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191008195750285.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191008195750285.jpg?maxwidth=2000
0

Oftere enn før oppleves problemer der parketten kuver eller sprekker opp. Årsaken er for tørt inneklima. Nå er det normalt med gulvvarme som energikilde i tillegg til balansert ventilasjon. Det blir det problemer av.

Kombinasjonen av gulvvarme og bruk av balansert ventilasjon i nybygg setter parkettgulv på harde prøver.
Lav relativ fuktighet om vinteren, gjerne ned mot 15 til 20 prosent, kan føre til kuving og oppsprekking av parketten.

For trevirke er det en helt naturlig måte å opptre på når den relative fuktigheten blir så lav. I dag ser vi ut til å ha glemt at våre forfedre ofte plasserte vannbeholder på varmekilden. Det var for å kompensere for tørr vinterluft. I tillegg har vi nå utfordringene med gulvvarme og balansert ventilasjon, som forsterker problemene ytterligere.

Det er viktig at vi er klar over problemstillingen, og at man vurderer dette ved valg av gulv. Oftere enn før oppleves problemer der parketten kuver eller sprekker opp. Årsaken er for tørt inneklima.Nå er det normalt med gulvvarme som energikilde, i tillegg til balansert ventilasjon. Det blir det problemer av.

Anvisninger
Ved legging av gulvvarme er det svært viktig å følge anvisningene i Byggforsk-serien. I blad 541.505, Legging av parkett fra 2005, er punktet gulvvarme spesifisert slik: «Hvis man ønsker elektrisk gulvvarme, bør man først undersøke om parkettleverandøren anbefaler dette for den aktuelle parkett typen. Det kan brukes gulvvarme under lamellparkett som legges flytende eller limt til underlaget, forutsatt at gulvvarmen er utformet slik at den gir en jevnest mulig varme over hele gulvet. Det ferdige gulvet må ikke kunne få høyere overflatetemperatur enn 27 ºC.

Lavtemperert, vannbåret gulvvarme gir best sikkerhet mot for høy temperatur. Ved elektrisk gulvvarme må det være montert en temperaturføler under parketten, som kobler ut varmen ved 27 ºC. Selvbegrensende varmefolier er et egnet system for elektrisk varme i parkettgulv.

Gulvvarmen bør stå på for uttørking av undergulvet to til fire uker før legging, men stenges av ett til to døgn før legging. Etter at parketten er ferdig lagt, settes varmen på og økes langsomt (i løpet av tre til fire døgn) til normal temperatur. Ved elektrisk gulvvarme frarådes større effekt enn 40 W/m2. Det er viktig å unngå plassering av pyntetepper og annen isolerende inn-redning på golvet, på grunn av fare for oppsprekking,” heter det i Byggforsk-bladet.

Balansert ventilasjon får vi ikke gjort noe med. Derfor må vi forholde oss til den tørre uteluften vi trekker inn gjennom ventilasjonsanlegget, og heller sørge for at vi tilfører fuktighet ved bruk av luftfuktere, og begrenser bruken av gulvvarme til komfortvarme, hvis man ikke vil akseptere kuving og oppsprekking vinterstid.

Har du kontroll på fukten i byggeperioden?
Det er viktig å ikke lukke veggen før du har kontroll på om det er riktig fuktighetsnivå i konstruksjonen.
Det er like viktig å ha kontroll på relativ fuktighet når du skal legge parketten, som etterpå.

Følg produsentens anvisning for vedlikehold av ditt gulv. Det er forskjellige pleiemidler for lakkerte og oljede gulv. Betjeningen hos Ski Bygg vil også kunne gi deg tips og råd om vedlikehold. Les mer om vedlikehold av gulv her!

Gulvarme øker komforten i en bolig, men forutsetningen for et vellykket resultat er man har kontroll på styring av temperaturen i gulvet. Overflatetemperatur på et tregulv bør ikke overstige 27ºC. Les mer om gulvvarme her!

Bestill parkett på nett med hjemlevering eller hente i butikk! Ski Bygg har et stort utvalg av parkett Kährs, Haro og RBI.


4408
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210415090008814.png #FFFFFF
Les også