Treverk gir godt inneklima

Naturlige egenskaper som gir bedre boliger

Av ByggeBolig
19. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219074002135.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219074002135.jpg?maxwidth=2000
0

Er du som de fleste andre tilbringer du svært mye tid innendørs, faktisk så mye som 90 prosent av døgnet. Mye av denne tiden tilbringes i din egen bolig. Da skylder du deg selv og familien et godt innemiljø.

Flere faktorer påvirker innemiljøet, eksempelvis

  • luftomskifting og ventilasjon
  • dagligdagse gjøremål som klestørk og matlaging

Det du kanskje er mindre klar over er at valg av materialer i boligen også kan ha en betydning. Ulike materialer bidrar ganske enkelt til inneklimaet på ulike måter. Et av de mest utbredte materialene i norske boliger, treverk, har faktisk veldige gunstige effekter for inneklimaet.

Fordeler med treverk

Trefokus, et informasjonsselskap som eies av skogbruk og treindustri i Norge, peker på flere konkrete fordeler med treverk:

  • Har lav varmeledningsevne og gir større toleranse for lufttemperaturer
  • Absorberer og avgir fukt og kan gi et positivt bidra til energibalansen i boligen.

Siste punkt i listen betyr at et trehus lagrer solenergi i løpet av dagen, rett og slett fordi solenergien brukes til å tørke ut trematerialene. Den lagrede solvarmen kommer til nytte når det blir natt – da leveres den nemlig tilbake til huset. I tillegg tar treverket opp fukt fra luften i løpet av natten.

Svalende om sommeren

Om sommeren kan treverket ha en svalende effekt. I løpet av natten vil fuktig luft komme inn i boligen og absorberes av treverket. Enkelt forklart kan vi si at treverket fuktes opp. Når dagen gryr og solen står på vil solenergien gå med til å tørke ut treverket i stedet for å øke innetemperaturen. Det gir en opplevelse av et svalere hus.

For å utnytte disse effektene best mulig er det viktig at treverket ikke er overflatebehandlet på en måte som tetter porene i treet.

Treverkets evne til å absorbere fukt kan også ha en positiv effekt på CO2-nivå og svevestøv, som typisk transporteres med fukt. Dette må det imidlertid forskes mer på for å få klare svar.

1977
b-FalseTrue
Kommersielt innhold fra Ski Bygg AS

Ta vare på treverket!

LADY Pure Nature gir en naturlig, matt overflate som fremhever den vakre strukturen i treet. Når inspirasjonen hentes fra naturens egne farger og materialer, fremstår interiøret med en unik og naturlig harmoni. LADY Pure Nature kommer i ulike farger som lar deg få frem din personlige stil.
488
c-137TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også