Velg riktig farge på grunnmuren!

Av Ski Bygg AS

Boligkanalen Testbruker

Ski Bygg AS

13. november 2019
SWITCH SECTION
0

Et velholdt og nymalt hus og en forfalt grunnmur gir ikke et bra helhetsinntrykk. Dessverre er det likevel slik at vi ofte er opptatt av å holde kledningen pen, mens selve fundamentet, går litt i glemmeboken.

Grunnmuren er en sentral del av totalopplevelsen av et hus og bør vedlikeholdes i like stor grad som resten av huset. Hvilken farge du velger på grunnmuren har også stor påvirkning på helhetsinntrykket.

Grunnmurens funksjon
I tillegg til den åpenbare fundamentfunksjonen, har grunnmuren også en visuell funksjon. Den skal danne en fargemessig bro mellom husets farge og grunnen den står på. Fargen du velger på muren bør derfor være nøye gjennomtenkt.

Mange velger hvit grunnmur da de synes det gir et «rent» uttrykk. Men en uheldig virkning av hvitt, er at det gir huset inntrykk av å «sveve» over bakken. Det beste er derfor å velge en farge som har god jordkontakt, for eksempel en lys jordfarge. Du kan også velge en dempet versjon av husfargen. Dersom detaljfargen rundt for eksempel vinduer er diskret, kan det være en løsning å ta opp igjen denne fargen på grunnmuren for å skape en helhet.

Noen huskeregler:

  • På et moderne hus med mye mur, kan man velge en sterkere og mørkere farge på muren enn på et tradisjonelt hus
  • På mørkere hus bør det velges en mørk farge som forankrer huset i terrenget
  • En mørk farge gjør at huset ser bestandig og stødig ut
  • En lys farge gjør at huset ser lett og luftig ut

​Tips til fargekombinasjoner
Jotun har laget en oversikt over hvilke fargepaletter som harmonerer. Sjekk på Jotun.no og se om du finner dine drømmefarger! Be om Jotun fargekart hos Ski Bygg, for å se farger som er i salg hos oss. Hos Jotun finner du også tips til fargekombinasjoner for hus og grunnmur.

1900
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210415090008814.png #FFFFFF
Les også